Tuangan Lilin Hilang

Tuangan Lilin Hilang

Pembekal Tuangan Lilin Hilang yang terlaris. Mengkhususkan diri dalam pembuatan tuangan lilin yang hilang dan bahagian dimesin dalam keluli karbon dan keluli aloi, syarikat kami ialah faundri tuangan pelaburan profesional berskala besar dengan keupayaan pemesinan yang berkuasa di China. Kami membekalkan bahagian tuangan ketepatan dengan kapasiti tahunan melebihi 20,000 tan, dan produk tersebut dieksport terutamanya ke Eropah, Amerika, Jepun dan destinasi lain di seluruh dunia.

Butiran Produk

Pembekal Tuangan Lilin Hilang yang terlaris.

Disokong oleh kumpulan IT yang sangat maju dan pakar, kami boleh membekalkan sokongan teknikal pada perkhidmatan pra-jualan & selepas jualan untuk Pendiskaunan Besar China Lost Wax Casting, Proses kami yang sangat khusus menghapuskan kegagalan komponen dan menawarkan pelanggan kami kualiti yang tidak berubah-ubah, membolehkan kami untuk mengawal kos, merancang kapasiti dan mengekalkan penghantaran tepat pada masa yang konsisten.
Diskaun besar China Lost Wax Casting, Produk kami kebanyakannya dieksport ke Eropah, Afrika, Amerika, Timur Tengah dan Asia Tenggara serta negara dan wilayah lain. Kini kami telah menikmati reputasi yang hebat di kalangan pelanggan kami untuk produk berkualiti dan perkhidmatan yang baik. Kami akan berkawan dengan ahli perniagaan dari dalam dan luar negara, mengikut tujuan "Kualiti Diutamakan, Reputasi Diutamakan, Perkhidmatan Terbaik."

1. Kapasiti Kami untuk Tuangan Pasir Logam

Lost Wax CastingTuangan lilin hilang, juga dikenali sebagai tuangan ketepatan atau tuangan pelaburan, ialah proses pembuatan di mana corak lilin digunakan untuk membentuk acuan seramik pakai buang. Corak lilin dibuat dalam bentuk tepat item yang akan dibuang. Corak ini disalut dengan bahan seramik refraktori. Setelah bahan seramik mengeras, ia diterbalikkan dan dipanaskan sehingga lilin cair dan mengalir keluar. Cangkerang seramik yang mengeras menjadi acuan pelaburan yang boleh dibelanjakan. Logam cair dituang ke dalam acuan dan dibiarkan sejuk. Tuangan logam kemudiannya dipecahkan daripada acuan yang telah dihabiskan.
Istilah pemutus pelaburan berasal daripada proses “melabur†(mengelilingi) corak dengan bahan refraktori. Tuangan pelaburan sering dipilih berbanding kaedah pengacuan lain kerana tuangan yang terhasil memberikan butiran halus dan kemasan permukaan as-cast yang sangat baik. Mereka juga boleh dilemparkan dengan dinding nipis dan laluan dalaman yang kompleks. Tidak seperti tuangan pasir, tuangan pelaburan tidak memerlukan draf.
Kualiti proses ini boleh memberikan tuangan bentuk bersih atau hampir bersih, yang memberikan pelanggan penjimatan kos yang ketara dalam bahan, buruh dan pemesinan. Ia boleh menggunakan kebanyakan logam biasa, termasuk aluminium, gangsa, magnesium, keluli karbon dan keluli tahan karat. Bahagian yang dihasilkan dengan tuangan pelaburan termasuk bilah turbin, peralatan perubatan, komponen senjata api, gear, barang kemas, kepala kayu golf dan banyak lagi komponen mesin dengan geometri kompleks.

 

2.Kebaikan dan Keburukan Casting Lilin Hilang

Kelebihan:
✔Bahagian dengan bentuk yang sangat kompleks dan ciri yang rumit boleh dilemparkan sebagai satu bahagian menggunakan tuangan pelaburan
✔Dengan ciri kedalaman pendek atau cetek, bahagian nipis hingga 0.40 mm (0.015 in) boleh dipancarkan tanpa kecacatan penutup sejuk
✔Tuang lilin yang hilang mempunyai ketepatan dimensi yang sangat baik dan toleransi yang lebih ketat 0.075 mm (0.003 in) boleh dicapai dengan mudah.
✔Berbanding dengan proses pembuatan yang serupa, tuangan lilin yang hilang boleh mencapai kemasan permukaan yang sangat baik tanpa sebarang pasca pemprosesan. Biasanya sekitar 1.3 – 0.4 mikron RMS Ra
✔Ia menawarkan kebebasan hampir tanpa had dari segi bahan tuangan pelaburan, tetapi bahan yang paling biasa digunakan termasuk aloi Aluminium, besi tuang dan aloi bukan ferus. Proses ini amat menarik untuk aloi suhu tinggi.
✔Draf pada dinding tidak diperlukan tetapi jika die induk digunakan untuk membuat corak lilin maka draf pada muka akan membantu proses membuat corak lebih mudah.
✔Oleh kerana tiada garis perpisahan, pelakon tidak akan mempunyai sebarang kilat. Tetapi corak lilin mungkin mempunyai garis perpisahan dari master die.
✔Pemesinan tambahan boleh dihapuskan atau dikurangkan dan elaun sekurang-kurangnya 0.4 hingga 1 mm (0.015 hingga 0.040 in.) biasanya cukup.
✔Ketepatan dimensi yang sangat baik boleh dicapai dalam kombinasi dengan permukaan as-cast yang sangat licin. Keupayaan ini amat menarik apabila membuat produk daripada suhu lebur tinggi, logam yang sukar dimesin yang tidak boleh dituang dengan proses acuan plaster atau logam.
✔Lilin yang digunakan biasanya boleh diperoleh semula untuk digunakan semula.

Kelemahan:
✖Berbanding kaedah tuangan logam yang lain, tuangan lilin yang hilang melibatkan banyak langkah yang kompleks menjadikan proses itu agak mahal. Tetapi beberapa langkah boleh diautomasikan untuk produk tertentu. Ia boleh menjadi lebih mahal daripada tuangan die atau tuangan pasir, tetapi kos per unit berkurangan dengan volum yang besar.
✖Kos cetakan yang tinggi untuk membuat corak secara tradisinya mengehadkan tuangan pelaburan kepada kuantiti pengeluaran yang besar
✖Kos yang tinggi juga disebabkan oleh keperluan peralatan khusus, bahan refraktori yang mahal, dan kos buruh yang tinggi
✖Bahagian sukar dituang jika ia memerlukan teras, mempunyai lubang yang lebih kecil daripada 1.6 mm atau lebih dalam daripada 1.5 kali diameter


3. Langkah Proses Tuangan Lilin Hilang

Lost Wax Casting

Langkah-langkah berikut adalah apa yang kami ikuti untuk menghasilkan bahagian dengan geometri kompleks dan butiran yang rumit.

1. Cipta corak lilin: Corak yang mereplikasi geometri bahagian siap dibuat menggunakan salah satu daripada dua kaedah utama:
a.Bina acuan suntikan lilin
b.corak cetakan 3D
i.Jika acuan suntikan lilin akan digunakan, langkah pertama melibatkan mereka bentuk dan membina acuan logam daripada Aluminium. Die ini mencipta replika lilin bahagian yang dikehendaki dengan menyuntik lilin cair di bawah tekanan tinggi ke dalam rongga. Die boleh dibuat sebagai alat manual satu rongga mudah atau alat automatik berbilang rongga yang kompleks bergantung pada keperluan volum.
ii.Jika corak cetakan 3D akan digunakan, model CAD yang mengandungi geometri bahagian dihantar ke pencetak dan bahagian itu dicetak.
2. Pemasangan Lilin: Seterusnya, corak lilin dipasang pada pelari dan ke dalam pokok siap yang sedia untuk dicelup.
3. Salutan Buburan: Pemasangan kemudian dicelupkan ke dalam buburan seramik gred tinggi untuk membina cangkerang seramik di sekeliling pokok lilin.
4.Stuccoing: Selepas salutan buburan selesai, zarah pasir dijatuhkan ke permukaan pemasangan pokok basah. Ini membantu menebal dan menguatkan lapisan salutan pada permukaan pemasangan lilin.
5. Ulangi Langkah 5 dan 6: Ulang langkah 5 dan 6 sehingga pemasangan mencapai ketebalan cangkerang yang diingini. Perhimpunan kemudiannya dibenarkan untuk ditetapkan dan kering.
6. Dewaxing: Lilin di dalam cangkerang yang baru dibina kini dikeluarkan. Dewaxing dilakukan menggunakan autoklaf dewax wap atau relau api kilat.
7. Tuangan: Sekarang logam cair yang dikehendaki dituangkan ke dalam rongga acuan yang telah dipanaskan.
8.Penyejukan: Acuan kemudiannya duduk untuk membenarkan logam cair menyejuk dan memejal yang kemudiannya menjadi tuangan terakhir.
9.Penyingkiran Shell: Bahan cengkerang kemudian dikeluarkan melalui proses kalah mati tukul, getaran dan letupan pasir keluli.
10.Cut Off: Bahagian yang telah siap kemudian dipotong bebas daripada sistem gating dan runner.
11. Kemasan: Pelbagai teknik kemasan kemudiannya digunakan termasuk pengisaran, letupan pasir dan salutan untuk mencapai permukaan akhir yang diperlukan.
12. Pengujian: Setelah operasi kemasan selesai, bahagian-bahagian diperiksa untuk kecacatan permukaan dan bawah permukaan. Pemeriksaan penembusan visual dan pendarfluor dilakukan untuk permukaan dan X-ray digunakan untuk pengecaman kecacatan sub-permukaan.


4.Lost Wax Casting vs Other Casting Process

 Lost Wax Casting


5.Soalan Lazim

S: Apakah pertimbangan apabila menggunakan tuangan lilin yang hilang? A: 1. Kos Alatan:
Untuk keperluan kuantiti yang rendah, ia mungkin lebih mahal daripada kaedah lain jika perkakas kekal diteruskan. Bagi aplikasi tersebut, SLA atau corak bercetak mungkin merupakan alternatif yang kos efektif (walaupun untuk kuantiti satu).
Kos permulaan ialah satu lagi faktor utama apabila menentukan sama ada pemutus pelaburan membawa nilai yang paling besar. Alat tuang pelaburan biasanya terdiri daripada berbilang bahagian yang dipasang bersama untuk menghasilkan komponen yang kompleks. Kos “penghujung hadapan†ini bukanlah kecil tetapi boleh diimbangi dengan mudah oleh kekurangan pemesinan dan/atau fabrikasi berikutnya.
2. Had Saiz:
Anda boleh membuat tuangan pelaburan dalam pelbagai saiz. Terdapat had atas pada julat itu, iaitu kurang daripada teknologi berbentuk lain seperti tuangan pasir.
3. Struktur Sangat Kecil:
Pemutus pelaburan ialah pilihan terbaik untuk aplikasi berdinding nipis, tetapi bentuk dalaman yang sangat kecil yang menggunakan teras boleh memberikan cabaran. Lubang biasanya tidak boleh lebih kecil daripada 1/16†(1.6mm) atau lebih dalam daripada diameter 1.5 kali.
4. Masa:
Proses pemutus pelaburan berbilang langkah adalah lebih memakan masa berbanding proses lain. Masa pemprosesan boleh menjadi lebih pendek daripada alternatif lain.

S: Mengapa ia dipanggil pemutus lilin hilang?
A: Selepas menutup acuan di sekeliling model tanah liat, lilin panas dituangkan ke dalam jurang antara model dan acuan. Ini menyebabkan lilin cair dan mengalir keluar dari acuan, meninggalkan ruang antara model tanah liat tahan api dan acuan pelaburan. Itulah sebabnya kaedah ini dipanggil proses lilin hilang.

S: Sejauh manakah tepat pemutus pelaburan?
J: Pemutus pelaburan boleh mencapai perincian dan ketepatan yang sangat baik – dalam julat +/- 0.005 inci setiap inci. Pemesinan tambahan yang sangat sedikit diperlukan untuk butiran dan ciri.
Teg Panas: Tuangan Lilin Hilang, China, Disesuaikan, OEM, pengeluar, Pembekal, Kilang, Buatan China

Hantar Pertanyaan

Produk Berkaitan