Bahagian Pemotongan Laser

Bahagian Pemotongan Laser

Youlin menawarkan bahagian pemotongan laser dalam pelbagai jenis bahan kejuruteraan, semua potongan ketepatan dan kualiti terjamin. Kami telah menyediakan bahagian pemotongan laser ketepatan pantas yang mengkhusus dalam pemotongan dan fabrikasi logam. Daripada prototaip hingga pengeluaran, jabatan kejuruteraan dan kawalan kualiti kami yang lengkap dan diperakui akan memastikan produk anda dibuat mengikut spesifikasi yang tepat. Pelanggan kami terdiri daripada syarikat gergasi industri kepada pelajar kejuruteraan dan penggemar, yang kesemuanya mencari alat potong laser berkualiti tinggi pada harga yang sesuai.

Butiran Produk

1. Keupayaan Kami untuk Bahagian Pemotongan Laser Ketepatan

Pemotongan laser adalah teknik pengeluaran yang menggunakan pancaran cahaya untuk memotong pelbagai bahan dan ketebalan. Pemotong laser boleh berbeza dari segi saiz daripada laser berasaskan LED desktop kecil dengan kuasa beberapa watt kepada mesin pemotong laser perindustrian yang sangat besar yang menggunakan kuasa melebihi 1KW.
Pemotong laser sangat serupa dengan mesin CNC 3 paksi kerana kedua-duanya menggunakan gantri XY yang boleh menggerakkan alat di sekeliling bahan kerja, tetapi sementara CNC biasanya mempunyai paksi ketiga untuk menggerakkan alat ke atas dan ke bawah, pemotong laser sama ada mempunyai modul laser atau cermin yang menerima cahaya daripada sumber laser pegun.


2. Mengapa Memilih Bahagian Pemotongan Laser?

Bahagian pemotongan laser mempunyai beberapa kelebihan besar jika dibandingkan dengan teknik pembuatan lain. Pertama, pemotong laser boleh memberikan pemotongan ketepatan terima kasih kepada sifat rasuk laser yang tepat dan keupayaannya untuk hanya mengeluarkan bahan terus di bawah rasuk.
Kedua, pemotong laser boleh memotong bahan nipis dengan lebih mudah dan lebih cepat daripada mesin CNC standard. Ini disebabkan oleh fakta bahawa katil pemotong laser menggunakan reka bentuk grid yang tidak perlu menahan bahan kerja semasa dipotong. CNC, bagaimanapun, diperlukan untuk membuat hantaran berganda semasa memotong serta dikehendaki menahan bahan kerja ke bawah sementara juga perlu meninggalkan jambatan antara bahan kepingan dan bahagian yang dipotong.
Satu lagi kelebihan pemotongan laser ialah ia boleh digunakan untuk memotong lebih banyak bahan daripada mesin CNC biasa. Sudah tentu, CNC boleh digunakan untuk memotong logam tebal, kayu dan plastik, tetapi laser boleh memotong pelbagai bahan yang lebih luas.
Sudah tentu, salah satu kelebihan terbesar pemotong laser adalah bahawa ia adalah salah satu kaedah pengeluaran yang paling murah. Melainkan satu bahagian dihasilkan dalam jutaan, pemotongan laser biasanya akan mengalahkan CNC, acuan suntikan plastik dan bahagian bercetak 3D.


3.Bahan untuk Bahagian Pemotongan Laser

Bahagian pemotongan laser boleh menggunakan pelbagai jenis bahan; satu-satunya kriteria ialah bahan yang dipotong boleh menyerap cahaya dari pancaran laser dan akan mengewap apabila terdedah dan ia tidak mengeluarkan gas menghakis yang akan membahayakan laser. Kebanyakan kayu, plastik, dan logam termasuk keluli boleh dipotong menggunakan pemotong laser.
Daripada semua bahan yang boleh dipotong laser, plastik mempunyai kemasan tepi yang sangat bagus kerana sebahagiannya cair. Ini meninggalkan bahagian plastik potongan laser dengan tepi yang lebih licin daripada bilah atau bit yang menjadikan sebarang bentuk kelihatan tajam dan profesional.


4.Bagaimana untuk Membuat Bahagian Pemotongan Laser Berfungsi dengan Youlin?

Kita boleh membaca fail reka bentuk vektor 2D daripada pelbagai jenis perisian. Jenis fail terbaik untuk dieksport untuk dibuat ialah fail DXF, SVG, Ai atau EPS. Memandangkan pemotong laser juga boleh mengukir dan menghasilkan potongan di dalam objek, kami boleh mengecam warna yang berbeza dalam fail anda untuk diberikan kepada teknik pemotongan yang berbeza.
Contohnya jika anda ingin memotong dan mengukir bahagian, anda boleh menggunakan garisan biru untuk mewakili potongan lengkap melalui bahan dan garisan merah untuk mewakili corak ukiran. Ukiran boleh berguna terutamanya apabila menambah teks dan grafik pada bentuk untuk tujuan pelabelan.
Sebaik sahaja anda mempunyai fail reka bentuk anda sedia, sila hubungi kami untuk mendapatkan sebut harga.


5. Soalan Lazim

S: Apakah yang buruk tentang bahagian pemotongan laser?
J: Pemotongan laser sangat bagus untuk mencipta bentuk kompleks yang diperbuat daripada bahan kepingan yang memerlukan ketepatan. Walau bagaimanapun, pemotongan laser tidak bagus untuk bahan yang sangat tebal melebihi 12mm kerana pancaran laser menumpu pada titik fokus bermakna ia kehilangan keupayaannya untuk memotong. Tambahan pula, katil pemotongan laser menggunakan grid yang bermaksud ia tidak sesuai untuk memotong bahagian yang sangat kecil kerana apabila ini dipotong ia boleh jatuh melalui katil dan hilang.

S: Apakah ketepatan yang ditawarkan oleh bahagian pemotongan laser kami?
J: Youlin menggunakan pelbagai jenis pemotong laser yang berbeza bergantung pada bahan yang mereka potong. Walau bagaimanapun, untuk semua proses dan bahan, kami menawarkan sekurang-kurangnya ketepatan dimensi ±0.13mm, kerf laser 0mm - 0.2mm, ciri kompleks hingga 1mm x 1mm, dan saiz bahagian hingga 6mm x 6mm.

S: Apakah jenis grafik yang boleh kami potong?
J: Selagi reka bentuk anda tidak mempunyai ciri kompleks di bawah 1mm x 1mm dan saiz reka bentuk anda lebih besar daripada 6mm x 6mm maka anda boleh mempunyai ciri yang sangat kompleks. Walau bagaimanapun, pelanggan harus sedar bahawa ciri yang sangat panjang dan nipis mungkin mengendur jika bahan yang dipilih tidak dapat menampung berat ciri yang menonjol.

Teg Panas: Bahagian Pemotongan Laser, China, Disesuaikan, OEM, pengeluar, Pembekal, Kilang, Buatan China

Hantar Pertanyaan

Produk Berkaitan