Pemotongan Laser CNC

Pemotongan Laser CNC

Youlin menawarkan perkhidmatan pemotongan laser CNC ketepatan tersuai kepada pasaran OEM dan alat ganti di seluruh dunia. Dengan lebih 10 tahun pengalaman, kami telah membuktikan keupayaan kami untuk mengeluarkan produk tersuai yang memenuhi atau melebihi spesifikasi. Kami melayani pelbagai industri, termasuk industri automotif, aeroangkasa, peralatan berat, ketenteraan, pertanian, perubatan dan penjanaan kuasa.

Butiran Produk

1.Apakah CNC Laser Cutting?

Pemotongan Laser ialah proses menggunakan pancaran Laser untuk mengewap, mencairkan, atau secara beransur-ansur mengeluarkan bahan. Pemotongan Laser CNC lazimnya menggunakan optik, gas bantuan dan sistem panduan untuk mengarahkan dan memfokuskan pancaran Laser ke dalam bahan kerja. Banyak faedah Pemotongan Laser CNC termasuk:

â— Kelajuan.
â— Kurang pembaziran.
â— Julat Bahan yang Luas

Walaupun Pemotongan Laser telah digunakan secara industri sejak awal 1970-an, CNC Laser Cutting baru-baru ini telah menjadi alat pengeluaran pilihan dalam ruang pembuat, di sekolah, dan dengan penggemar.Rasuk laser dijana oleh bahan pengikat elektrik yang mengujakan. Rasuk ini dipantulkan secara dalaman dan dikuatkan di dalam bekasnya dengan cermin separa. Sebaik sahaja ia telah menjana tenaga yang mencukupi untuk melarikan diri dari bekas, ia mungkin tertumpu ke arah bahan kerja. Tiga jenis Laser utama digunakan untuk Pemotongan Laser CNC:

1. Karbon dioksida (COâ‚‚)
2. Garnet aluminium yttrium berdop Neodymium (Nd:YAG, atau YAG)
3.Serat

Laser COâ‚‚ dan YAG adalah serupa dalam pembinaan tetapi digunakan secara berbeza. C0â‚‚ Laser dengan tahap kuasa yang lebih rendah digunakan untuk ukiran, manakala laser yang mempunyai tahap kuasa yang lebih tinggi digunakan dalam aplikasi industri untuk mengimpal dan memotong kerana harganya yang berpatutan. Laser YAG, dengan keluaran puncaknya yang lebih tinggi, menghasilkan hasil yang luar biasa untuk penandaan dan goresan logam. Fiber Lasers, dengan pembinaan keadaan pepejal dan keluaran berkuasa tinggi, mengurangkan kos boleh guna dan memotong pelbagai jenis bahan dengan berkesan.


3. Mengapa Memilih CNC Laser Cutting?

Ciri-ciri pemotongan laser CNC:
â— Masa pemprosesan dan pengeluaran yang lebih pantas.
â— Meledingkan minimum.
â— Ketepatan yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan Flame atau Plasma Cutting.
â— Lebih banyak bahagian setiap helai bahan disebabkan oleh diameter pemotongan kecil (kerf) pancaran Laser.
â— Hebat untuk bahan benda, tetapi bahan yang lebih tebal dan lebih padat boleh dipotong dengan menggantikan kanta kolimat untuk menukar titik fokus Laser.

Pemotongan Laser CNC mempunyai banyak kelebihan berbanding kaedah Pemotongan Api, Plasma dan Waterjet. Memandangkan aplikasi haba Laser difokuskan dengan ketat, ia memerlukan lebih sedikit kuasa dan zon terjejas haba (HAZ) bahan berkurangan. Banyak mesin Pemotong Laser industri mewah adalah tepat hingga 10 mikrometer dan mempunyai kebolehulangan 5 mikrometer. CNC Laser mampu memotong dan menggores pelbagai jenis bahan, malah bahan bukan logam yang biasanya tidak boleh dipotong oleh proses Flame atau Plasma.


4. Had Pemotongan Laser CNC

Walaupun pemotongan laser CNC menunjukkan kelebihan berbanding bentuk pemotongan lain, terdapat juga batasan untuk proses tersebut, termasuk:

✖Rangkaian bahan yang sesuai
✖Kadar pengeluaran tidak konsisten
✖Pengerasan logam
✖Penggunaan tenaga dan kuasa yang lebih tinggi
✖Kos peralatan yang lebih tinggi

Seperti yang ditunjukkan dalam bahagian sebelumnya, pemotongan laser sesuai untuk pelbagai jenis logam dan bukan logam. Walau bagaimanapun, bahan yang dipotong dan sifatnya sering mengehadkan kesesuaian beberapa mekanisme pemotongan, gas bantuan, dan jenis laser. Selain itu, ketebalan bahan memainkan faktor penting dalam penentuan kuasa laser optimum, membantu tekanan gas, dan kedudukan fokus untuk aplikasi pemotongan laser. Bahan yang berbeza-beza atau ketebalan yang berbeza-beza dalam satu bahan juga memerlukan pelarasan pada kelajuan dan kedalaman potong sepanjang proses pemotongan. Pelarasan ini mewujudkan ketidakkonsistenan dalam masa pengeluaran, serta meningkatkan masa pemulihan, terutamanya dalam pengeluaran besar.


5. Soalan Lazim

S: Apakah perbezaan antara pemotongan CNC dan pemotongan laser?
A: Perbezaannya ialah bagaimana pemotongan berlaku. Daripada alat pemotong, laser bergantung pada haba untuk mencipta bentuk produk yang diingini. Walaupun pemotongan CNC tradisional mengukir reka bentuk, pemotongan laser bergantung pada pancaran cahaya bertenaga tinggi yang membakar bahan logam.

S: Manakah laser atau CNC yang lebih baik?
J: Pemotongan laser memberi anda garisan menegak yang sangat bersih tetapi juga dengan perubahan warna, dan terhad kepada bahan nipis, manakala pemotongan CNC membolehkan anda bekerja melalui bahan tebal dan memotong ke kedalaman yang sangat spesifik untuk membentuk objek tiga dimensi yang benar-benar.

S: Apakah bahan yang boleh memotong laser CNC?
A: Pemotongan laser CNC ialah proses pembuatan kepingan logam yang dijalankan oleh pemotong laser CNC. Pemotong laser boleh memotong pelbagai bahan termasuk keluli lembut, keluli tahan karat, aluminium, keluli zink, keluli pra-tergalvani, tembaga, loyang dan banyak lagi.

Teg Panas: Pemotongan Laser CNC, China, Disesuaikan, OEM, pengeluar, Pembekal, Kilang, Buatan China

Hantar Pertanyaan

Produk Berkaitan