Automasi Suntikan Plastik

Automasi Suntikan Plastik

Proses pengacuan automasi suntikan plastik adalah pantas, cekap dan tepat apabila dikendalikan oleh pengacu plastik profesional yang berpengalaman menggunakan mesin termaju dan automatik. Peralatan pengacuan suntikan automatik boleh memastikan jumlah bahan yang sama dimasukkan ke dalam acuan setiap kali, pada tekanan yang sama, dalam jumlah masa yang sama, bersama-sama dengan berpuluh-puluh pembolehubah lain yang berkaitan. Dengan menggunakan peralatan canggih dan teknologi automasi yang sesuai, setiap bahagian yang dihasilkan akan sama dengan fail reka bentuk awal dan unit lain dalam pesanan.

Butiran Produk

1.Apakah itu Automasi Suntikan Plastik?

Alat automatik digunakan sepanjang pembuatan untuk meningkatkan kecekapan, kelajuan dan ketepatan di mana tugas diselesaikan. Sesetengah alat automasi seperti robot kolaboratif dan senjata robot membantu pekerja dengan operasi mereka, manakala alatan automasi lain menyelesaikan tugas mereka sendiri sepenuhnya. Automasi pintar dalam pembuatan memastikan jurutera dan pengendali mesin selamat semasa proses pembuatan volum tinggi dan berat.


Alat automasi dalam proses pengacuan suntikan juga membantu memastikan bahagian dibuat dengan betul, diukur dengan tepat dan dibentuk sehingga siap. Pengacuan suntikan manual biasanya menghasilkan variasi semula jadi, yang boleh mengakibatkan komponen yang dibina dengan buruk atau tidak berfungsi. Dengan mengekalkan ketepatan dan mengendalikan bahagian yang rapuh dengan teliti, automasi dalam pengacuan suntikan boleh mengelakkan kecacatan kosmetik dan struktur. Selain itu, banyak alat automatik mempunyai ciri terbina dalam yang menghalang kerosakan pada mesin pengacuan suntikan.


2.Kelebihan Robotik dalam Automasi Suntikan Plastik

Automasi menjadi semakin berleluasa dalam setiap jenis pembuatan kerana sistem automatik boleh mengambil alih kebanyakan aspek kerja tanpa tindakan pengendali. Ini mengakibatkan:
â— Penggunaan mesin yang lebih baik: Sistem automatik saling bersambung dan berkomunikasi melalui sistem kawalan berpusat. Peralatan pengacuan suntikan jenis ini akan menjana analisis yang membolehkan pengguna mengenal pasti peluang untuk penambahbaikan dan memberi amaran kepada pengendali manusia apabila bahagian tidak berfungsi atau memerlukan pemeriksaan.
â— Pengeluaran lebih pantas: Sistem robotik boleh bergerak melalui proses tanpa gangguan. Sistem automatik yang diselenggara dengan betul akan beroperasi 24/7, menghasilkan pengeluaran per unit yang lebih baik dan penyiapan pesanan yang cepat.
â— Mengurangkan kos buruh: Sistem robotik boleh mengendalikan kerja yang sebelum ini memerlukan ramai orang, membolehkan kemudahan menerima lebih banyak pesanan dengan kakitangan yang lebih sedikit. Kos buruh langsung yang lebih rendah dan pengurangan perbelanjaan yang berkaitan akhirnya mengakibatkan kos keseluruhan projek yang lebih rendah.
â— Fabrikasi yang lebih mampan: Oleh kerana mesin automatik menghasilkan jumlah produk yang tinggi dengan kadar ralat yang rendah, ia menghasilkan kurang sisa daripada bahagian yang ditolak atau cacat.


3. Pengacuan Suntikan Tradisional lwn Automasi Suntikan Plastik

Memperkenalkan automasi kepada proses pengacuan suntikan mempunyai banyak faedah di luar proses pengacuan langsung. Salah satu perbezaan utama antara pengacuan suntikan tradisional dan automasi suntikan plastik ialah komponen pengendalian bahan selepas acuan dibuka. Bahagian yang baru dibentuk adalah rapuh dan terdedah kepada ubah bentuk daripada tekanan. Sistem robotik dengan penggenggam pneumatik atau sistem pengumpulan berasaskan vakum boleh mengumpul bahan kerja tanpa merosakkan atau menjejaskannya. Alat yang ditala halus juga boleh mengendalikan barangan yang memerlukan acuan berlebihan atau pemprosesan selanjutnya.


4.Aplikasi untuk Automasi Suntikan Plastik

â— Memuat dan memunggah
Proses pemunggahan dan pemunggahan untuk mesin pengacuan suntikan plastik menggunakan banyak ruang jika dibiarkan kepada proses manual. Robot boleh mencipta persekitaran kerja yang ideal yang beroperasi dengan cekap di kawasan yang terhad dan boleh memuatkan atau memunggah mesin tanpa risiko kesilapan manusia. Jentera automatik juga menggunakan jumlah bahan pukulan yang sama setiap kitaran, jadi produk adalah seragam dan tepat.


â— Pemeriksaan penglihatan dan kawalan kualiti
Manusia boleh mengawasi proses pemeriksaan melalui penggunaan robotik dan automasi. Robot boleh mengorientasikan bahagian, menggunakan penderia untuk menentukan sama ada terdapat sebarang ralat dimensi dan banyak lagi.


â— Pemasangan / pengasingan / susun
Sistem robotik boleh menyelesaikan tugas yang kompleks selepas peringkat acuan. Tugas-tugas ini termasuk mengimpal untuk membina pemasangan, menyusun dan menyusun bahagian untuk kit atau proses pembungkusan, dan banyak lagi. Keupayaan ini mengurangkan lagi risiko ralat dan mempercepatkan kitaran penyiapan pesanan.


â— Proses sekunder
Produk acuan selalunya memerlukan operasi sekunder, seperti menghias dan pelabelan. Sistem pintar boleh menggunakan robot pengacuan suntikan masuk sisi untuk melaksanakan tugas ini dengan cepat dan tepat.


6. Soalan Lazim

S: Apakah yang anda faham tentang automasi suntikan plastik?
J: Dari segi sejarah, automasi telah memainkan peranan dalam bahagian yang paling berulang dan menghafal proses pengacuan suntikan: mengeluarkan bahagian yang dikeluarkan daripada acuan, memilih dan meletakkan kepingan pada tali pinggang penghantar atau saluran lain ke langkah seterusnya dalam proses, dan sebagainya. .

S: Apakah automasi dalam pemprosesan plastik?
J: Automasi pemprosesan plastik menggunakan robotik, penglihatan dan teknologi canggih lain untuk menyelesaikan tugas seperti kimpalan plastik, staking haba, penandaan, rivet, kimpalan putaran, penjagaan mesin pengacuan suntikan atau proses lain yang melibatkan bahagian plastik.

S: Adakah pengacuan suntikan merupakan proses automatik?
J: Walaupun benar bahawa orang di sebalik proses adalah penting untuk kejayaan pengacuan suntikan, proses pengeluaran automatik juga merupakan kunci untuk pengeluaran bahagian bebas kecacatan yang konsisten dan cekap.

Teg Panas: Automasi Suntikan Plastik, China, Disesuaikan, OEM, pengilang, Pembekal, Kilang, Buatan China

Hantar Pertanyaan

Produk Berkaitan