Apa yang termasuk dalam penyelenggaraan harian alatan mesin CNC(2)

- 2021-11-18-

Dengan perkembangan sains dan teknologi, tahap automasi dan kecerdasan industri pembuatan jentera moden semakin tinggi dan lebih tinggi, dan alat mesin CNC semakin digunakan untuk pembuatan, yang menggalakkan pembangunan industri pembuatan jentera moden.Alat mesin CNCmempunyai tahap automasi dan kecerdasan yang tinggi,
Penyelenggaraan alat mesin CNC juga mempunyai keperluan teknikal yang lebih tinggi. Dalam penggunaan harian, adalah perlu bukan sahaja untuk mengukuhkan penggunaan munasabah alat mesin CNC, tetapi juga untuk menggunakan kaedah penyelenggaraan yang saintifik dan munasabah untuk memberikan jaminan untuk penggunaan biasaAlat mesin CNC. Penyelenggaraan yang baik adalah jaminan untuk kelancaran pengeluaran perusahaan.
Alat mesin CNC adalah mahal, dan penyelenggaraan semasa penggunaan bermanfaat untuk mengurangkan kehilangan bahagian mesin CNC, meningkatkan hayat perkhidmatan alatan mesin CNC, dan memastikan penggunaan alat mesin secara normal. Pada masa yang sama, penyelenggaraan yang baik berkesan mengurangkan kegagalan mekanikal alat mesin CNC,
Kurangkan kebarangkalian kemalangan keselamatan pengeluaran dan pastikan keselamatan perusahaan.
Penyelenggaraan yang betulAlat mesin CNCsecara langsung akan menjejaskan ketepatan pusat pemesinan dan juga menjejaskan hayat perkhidmatan alat mesin.
2. Lakukan kerja yang baik dalam pengurusan sistem CNC dan merumuskan sistem penyelenggaraan yang munasabah
Alat mesin CNCmempunyai keperluan yang lebih tinggi untuk suhu, kelembapan, gas, dsb. di tempat kerja. Dalam proses penggunaan, adalah perlu untuk melakukan kerja yang baik dalam pengurusan alatan mesin CNC dan merumuskan sistem penyelenggaraan yang munasabah. Untuk melakukan kerja yang baik dalam penyelenggaraan alatan mesin CNC, syarikat perlu merumuskan sistem penyelenggaraan yang munasabah dan prosedur operasi yang sempurna.
Menggabungkan dengan pembangunan teknologi dan keperluan sebenar, sistem dan prosedur sedia ada dikemas kini untuk mengikuti perkembangan zaman. Pada masa yang sama, perusahaan harus melakukan kerja yang baik dalam pengurusan sistem CNC, mengukuhkan pengurusan kerja anti-pelbagai sistem CNC, dan membersihkan habuk dan kekotoran dalam alat mesin CNC tepat pada masanya.
Menyediakan tempat kerja yang bersih untuk penggunaan alatan mesin CNC; melakukan kerja yang baik untuk membersihkan sistem pengudaraan kabinet CNC, dan membersihkan sistem pengudaraan tepat pada masanya untuk memastikan haba yang dijana oleh alat mesin CNC dilepaskan tepat pada masanya, untuk memberikan jaminan untuk operasi normal Alat mesin CNC.

Di samping itu, pengendali hendaklah membersihkan alatan mesin setiap hari selepas keluar dari kerja, membersihkan pemfailan seterika, dan mengelap penyejuk pada rel panduan untuk mengelakkan rel panduan daripada berkarat. Bersihkan mesin dengan kain buruk di penghujung waktu kerja. Supaya tidak berkarat.