Apa yang perlu diberi perhatian dalam proses penempaan

- 2021-11-17-

1. Yangmenempaproses termasuk: memotong bahan mengikut saiz yang diperlukan, pemanasan,menempa, rawatan haba, pembersihan dan pemeriksaan. Dalam penempaan manual kecil, semua operasi ini dijalankan di tempat kecil oleh beberapa tukang besi. Pendedahan kepada persekitaran berbahaya dan bahaya pekerjaan yang sama; di bengkel penempaan yang besar, bahayanya berbeza-beza dari satu kerja ke satu kerja.
Keadaan kerja Walaupun keadaan kerja berbeza dengan bentuk penempaan yang berbeza, ia mempunyai beberapa ciri umum: buruh manual intensiti sederhana, persekitaran iklim mikro kering dan panas, bunyi dan getaran, dan pencemaran udara oleh asap.
2. Pekerja terdedah kepada udara bersuhu tinggi dan sinaran haba pada masa yang sama, yang menyebabkan haba terkumpul di dalam badan. Haba yang digabungkan dengan haba metabolisme akan menyebabkan gangguan pelesapan haba dan perubahan patologi. Jumlah peluh peluh selama 8 jam bekerja akan berbeza-beza mengikut persekitaran gas yang kecil, usaha fizikal dan kebolehsuaian terma. Secara amnya, ia adalah antara 1.5 dan 5 liter, atau lebih tinggi. Di bengkel penempaan yang lebih kecil atau jauh dari sumber haba, indeks tegasan haba Behja biasanya 55 hingga 95; tetapi secara besar-besaranmenempabengkel, titik kerja berhampiran relau pemanas atau tukul jatuh mungkin setinggi 150 hingga 190. Mudah menyebabkan kekurangan garam dan kekejangan haba. Pada musim sejuk, pendedahan kepada perubahan dalam persekitaran iklim mikro mungkin menggalakkan kebolehsuaian pada tahap tertentu, tetapi perubahan yang cepat dan terlalu kerap boleh menimbulkan bahaya kesihatan.
Pencemaran udara: Udara di tempat kerja mungkin mengandungi asap, karbon monoksida, karbon dioksida, sulfur dioksida atau akrolein. Kepekatannya bergantung pada jenis bahan api relau pemanasan dan kekotoran, serta kecekapan pembakaran, aliran udara dan keadaan pengudaraan.
Bunyi dan getaran: Tukul penempaan pasti akan menghasilkan bunyi dan getaran frekuensi rendah, tetapi ia juga mungkin mempunyai komponen frekuensi tinggi tertentu, dan tahap tekanan bunyinya adalah antara 95 dan 115 desibel. Pekerja yang terdedah kepadamenempagetaran boleh menyebabkan perangai dan gangguan fungsi, yang akan mengurangkan kapasiti kerja dan menjejaskan keselamatan.