Klasifikasi penempaan keluli tahan karat.

- 2023-02-28-

Bagaimana untuk mengklasifikasikanpenempaan keluli tahan karat? kerana pelbagai keluli tahan karat, dalam standard GB/T 20878-2007 terdapat lebih daripada 140 jenis, dalam kehidupan sebenar kira-kira 200 jenis.penempaan keluli tahan karatadalah berbeza dalam komposisi, prestasi dan penggunaan, dan terdapat banyak kaedah pengelasan. Mari kita lihat pengenalan berkaitan aspek ini secara terperinci.
Kategori biasa bagipenempaan keluli tahan karattermasuk:

(1) Pengelasan mengikut unsur kimia:

penempaan keluli tahan karatpada asasnya boleh dibahagikan kepada: penempaan keluli tahan karat kromium (diwakili oleh Crl3), nikel kromiumpenempaan keluli tahan karat(diwakili oleh keluli Crl8Ni8), penempaan keluli tahan karat kromium nikel molibdenum, mangan kromium nikelpenempaan keluli tahan karat, penempaan keluli tahan karat nitrogen tinggi dan penempaan keluli tahan karat molibdenum tinggi.

(2) Pengelasan mengikut organisasi:

Struktur mikro bagipenempaan keluli tahan karatberkait rapat dengan komposisi kimianya dan keadaan rawatan haba, mengikut penempaan keluli tahan karat yang dipanaskan ke suhu tinggi atau dari penyejukan suhu tinggi ke suhu bilik apabila tiada perubahan fasa dan suhu bilik apabila struktur mikro utama untuk dikelaskan, terdapat martensit penempaan keluli tahan karat, penempaan keluli tahan karat austenit, penempaan keluli tahan karat ferit dan penempaan keluli tahan karat dupleks ferit austenit.

(3) Mengikut kandungan kekotoran berbahaya:

Penempaan keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada keluli tahan karat biasa, keluli tahan karat karbon rendah, keluli tahan karat karbon ultra rendah dan keluli tahan karat ketulenan tinggi mengikut kandungan karbon dan unsur kekotoran berbahaya dalam keluli.

(4) Pengelasan mengikut rintangan kakisan:

Keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada tekanan tahan kakisanpenempaan keluli tahan karat, penempaan keluli tahan karat yang tahan karat dan penempaan keluli tahan karat tahan lelasan.

(5) Dikelaskan mengikut persekitaran sederhana:

Mengikut penggunaan medium dan persekitaran, keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada keluli tahan karat tahan asid nitrik, keluli tahan karat tahan asid sulfurik, keluli tahan karat tahan urea dan keluli tahan karat tahan air laut.

(6) Pengelasan dengan menyimpan elemen:

Disebabkan oleh beberapa unsur yang berharga dan jarang berlaku, negara telah mengkaji dan menghasilkan beberapa keluli mengikut elemen utama penjimatan, seperti keluli tahan karat nikel nikel, keluli tahan karat bebas nikel dan keluli tahan karat kromium, seperti Cr-Mn-N dan Cr -Keluli tahan karat Mn-Ni-N, serta silikon, aluminium dan bukannya keluli kromium.

(7) Pengelasan mengikut komponen ciri:

penempaan keluli tahan karatboleh dibahagikan kepada keluli tahan karat silikon tinggi, penempaan keluli tahan karat fasa tinggi dan penempaan keluli tahan karat nitrogen tinggi.

(8) Pengelasan mengikut ciri fungsi:

Mengikut ciri-ciri fungsi keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada penempaan keluli tahan karat suhu rendah dan ultra rendah, penempaan keluli tahan karat bukan magnet, penempaan keluli tahan karat kekuatan tinggi, penempaan keluli tahan karat super plastik, pemotongan mudahpenempaan keluli tahan karatdan penempaan keluli tahan karat tahan panas.

Stainless Steel Forging