Proses Penempaan

Penempaan adalah proses pembuatan yang menggunakan daya mampatan untuk membentuk logam ke dalam bentuk dan saiz yang dikehendaki. Profesional industri menggunakan pelbagai proses penempaan yang berbeza—bergantung pada bahan dan produk yang ditempa—yang setiap satunya membawa kelebihan dan kegunaan terbaiknya sendiri.

Mengikut suhu di mana ia dilakukan, proses penempaan selalunya dikategorikan penempaan sejuk, panas atau panas. Selain itu terdapat beberapa proses penempaan dengan keupayaan dan faedah yang berbeza.

Penempaan titis memperoleh namanya daripada proses menjatuhkan tukul ke atas logam untuk membentuknya ke dalam bentuk acuan. Die merujuk kepada permukaan yang bersentuhan dengan logam. Terdapat dua proses penempaan titisan—penempaan mati terbuka dan mati tertutup. Dai biasanya berbentuk rata dengan sesetengahnya mempunyai permukaan berbentuk tersendiri untuk operasi khusus.

Penempaan gulung terdiri daripada dua gulungan mendatar silinder atau separa silinder yang mengubah bentuk stok bar bulat atau rata. Ini berfungsi untuk mengurangkan ketebalannya dan menambah panjangnya. Bar yang dipanaskan ini dimasukkan dan dilalui di antara dua gulung—setiap satu mengandungi satu atau lebih alur berbentuk—dan dibentuk secara beransur-ansur semasa ia digulung melalui mesin. Proses penempaan ini berterusan sehingga bentuk dan saiz yang dikehendaki tercapai.

Proses penempaan tekan menggunakan tekanan atau daya yang perlahan dan berterusan, bukannya hentaman yang digunakan dalam penempaan tukul jatuh. Perjalanan ram yang lebih perlahan bermakna ubah bentuk mencapai lebih dalam, supaya keseluruhan isipadu logam terjejas secara seragam. Sebaliknya, dalam penempaan drop-hammer, ubah bentuk selalunya hanya pada paras permukaan manakala bahagian dalam logam kekal tidak berubah bentuk. Dengan mengawal kadar mampatan dalam penempaan akhbar, ketegangan dalaman juga boleh dikawal.

Proses penempaan sangat pelbagai guna dan boleh digunakan pada bahagian kecil hanya bersaiz beberapa inci kepada komponen besar yang beratnya sehingga 700,000 lbs. Ia digunakan untuk menghasilkan bahagian pesawat kritikal dan peralatan pengangkutan. Penempaan juga digunakan untuk mengukuhkan alatan tangan seperti pahat, rivet, skru, dan bolt.
Adakah anda ingin membeli Proses Penempaan tersuai buatan China? Youlin sememangnya pilihan terbaik anda. Kami dikenali sebagai salah satu Proses Penempaan pengilang dan pembekal yang terkenal di China. Terutamanya menerima perniagaan OEM dan ODM kerana kami menawarkan kumpulan perunding, pekerja pengalaman yang kaya, pengurusan rantaian bekalan, pelbagai penyelesaian dan mengeksport sahaja.