Menempa

Penempaan ialah proses pembuatan yang melibatkan pembentukan logam melalui penukul, penekanan atau penggulungan. Daya mampatan ini dihantar dengan tukul atau die. Penempaan selalunya dikategorikan mengikut suhu di mana ia dilakukan—menempa sejuk, hangat atau panas.

Tujuan penempaan adalah untuk mencipta bahagian logam. Berbanding dengan kaedah pembuatan lain, penempaan logam menghasilkan beberapa bahagian pembuatan paling kukuh yang ada. Apabila logam dipanaskan dan ditekan, keretakan kecil dimeterai, dan mana-mana ruang kosong dalam logam ditutup.

Proses penempaan panas juga memecahkan kekotoran dalam logam dan mengagihkan semula bahan tersebut ke seluruh kerja logam. Ini sangat mengurangkan kemasukan dalam bahagian palsu. Kemasukan ialah bahan kompaun yang ditanam di dalam keluli sepanjang pembuatan yang menyebabkan titik tegasan di bahagian akhir yang ditempa.

Walaupun kekotoran harus diuruskan semasa proses tuangan awal, penempaan memperhalusi logam lagi. Satu lagi cara penempaan menguatkan logam ialah dengan berselang-seli struktur butirannya, iaitu aliran butiran bahan logam semasa ia berubah bentuk. Melalui penempaan, struktur bijian yang baik boleh dibuat, menjadikan logam yang ditempa lebih kukuh.
Adakah anda ingin membeli Menempa tersuai buatan China? Youlin sememangnya pilihan terbaik anda. Kami dikenali sebagai salah satu Menempa pengilang dan pembekal yang terkenal di China. Terutamanya menerima perniagaan OEM dan ODM kerana kami menawarkan kumpulan perunding, pekerja pengalaman yang kaya, pengurusan rantaian bekalan, pelbagai penyelesaian dan mengeksport sahaja.