Pengilangan CNC

Pengilangan CNC, atau pengilangan kawalan berangka komputer, ialah proses pemesinan yang menggunakan kawalan berkomputer dan alat pemotong berbilang titik berputar untuk mengeluarkan bahan secara progresif daripada bahan kerja dan menghasilkan bahagian atau produk yang direka khas. Proses ini sesuai untuk pemesinan pelbagai bahan, seperti logam, plastik, kaca dan kayu, serta menghasilkan pelbagai bahagian dan produk yang direka khas.

Pengilangan CNC ialah salah satu perkhidmatan pemesinan CNC yang paling biasa, dan ahli mesin boleh menggunakannya untuk membuat pelbagai jenis bahagian mesin CNC. Syarikat prototaip sering menggunakan pengilangan CNC untuk membuat prototaip berfungsi sekali sahaja.

Pengilangan CNC menggunakan arahan komputer untuk menggerakkan alat pemotong yang berputar dengan pantas di sepanjang tiga atau lebih paksi. Apabila alat pemotong berputar membuat sentuhan dengan bahan kerja, ia mengeluarkan bahan dengan cara terkawal. Alat pemotong membuat hantaran berturut-turut pada permukaan bahan kerja sehingga bahan kerja menyerupai bahagian yang dikehendaki.

Kebanyakan pengilangan CNC memastikan bahan kerja tidak bergerak, menahannya di atas katil mesin dengan naib. Walau bagaimanapun, pengilangan CNC berbilang paksi mungkin menggegarkan atau memutarkan bahan kerja untuk menghasilkan lebih banyak sudut pemotongan. Ini membolehkan jurumesin membuat bahagian yang lebih kompleks tanpa perlu mengorientasikan semula bahan kerja secara manual.

Penyedia perkhidmatan prototaip pantas menggunakan pengilangan CNC kerana ia merupakan proses sehenti, hujung ke hujung dengan masa pendahuluan yang singkat.
Adakah anda ingin membeli Pengilangan CNC tersuai buatan China? Youlin sememangnya pilihan terbaik anda. Kami dikenali sebagai salah satu Pengilangan CNC pengilang dan pembekal yang terkenal di China. Terutamanya menerima perniagaan OEM dan ODM kerana kami menawarkan kumpulan perunding, pekerja pengalaman yang kaya, pengurusan rantaian bekalan, pelbagai penyelesaian dan mengeksport sahaja.