CNC

Kawalan berangka komputer (CNC) ialah kaedah untuk mengautomasikan kawalan alatan mesin melalui penggunaan perisian yang dibenamkan dalam mikrokomputer yang dilampirkan pada alat tersebut. Ia biasanya digunakan dalam pembuatan untuk pemesinan bahagian logam dan plastik.

Dengan CNC, setiap objek yang akan dihasilkan mendapat program komputer tersuai, biasanya ditulis dalam bahasa standard antarabangsa yang dipanggil G-code, disimpan dan dilaksanakan oleh unit kawalan mesin (MCU), komputer mikro yang dipasang pada mesin. Program ini mengandungi arahan dan parameter yang akan diikuti oleh alat mesin, seperti kadar suapan bahan dan kedudukan serta kelajuan komponen alat.

Kilang, pelarik, penghala, pengisar dan laser ialah alat mesin biasa yang operasinya boleh diautomasikan dengan CNC. Ia juga boleh digunakan untuk mengawal alat bukan mesin, seperti kimpalan, pemasangan elektronik dan mesin penggulungan filamen.

Pada awal proses, jurutera mencipta lukisan reka bentuk bantuan komputer (CAD) bagi bahagian yang akan dihasilkan, kemudian menterjemah lukisan itu ke dalam kod G. Program ini dimuatkan ke MCU dan pengendali manusia menjalankan ujian tanpa bahan mentah disediakan, untuk memastikan kedudukan dan prestasi yang betul. Langkah ini penting kerana kelajuan atau kedudukan yang salah boleh merosakkan kedua-dua mesin dan bahagian.

CNC dianggap memberikan lebih ketepatan, kerumitan dan kebolehulangan daripada yang mungkin dengan pemesinan manual. Faedah lain termasuk ketepatan, kelajuan dan fleksibiliti yang lebih tinggi, serta keupayaan seperti pemesinan kontur, yang membolehkan pengilangan bentuk berkontur, termasuk yang dihasilkan dalam reka bentuk 3D.

Sebaliknya, CNC boleh menjadi lebih mahal, memerlukan lebih banyak penyelenggaraan daripada kaedah pengeluaran lain dan memaksa syarikat untuk mengupah pengaturcara CNC yang mahir.

Sesetengah sistem CNC disepadukan dengan perisian CAD dan pembuatan bantuan komputer (CAM), yang boleh mempercepatkan proses pengaturcaraan MCU. Penyepaduan dengan perisian ERP dan aplikasi berkaitan, seperti perisian pengurusan aset perusahaan, boleh memudahkan proses risikan operasi dan membantu meningkatkan prestasi dan penyelenggaraan loji.
Adakah anda ingin membeli CNC tersuai buatan China? Youlin sememangnya pilihan terbaik anda. Kami dikenali sebagai salah satu CNC pengilang dan pembekal yang terkenal di China. Terutamanya menerima perniagaan OEM dan ODM kerana kami menawarkan kumpulan perunding, pekerja pengalaman yang kaya, pengurusan rantaian bekalan, pelbagai penyelesaian dan mengeksport sahaja.